Miten luon onnistuneen juustotarjottimen

Juustotarjottimen tekemiseksi valitse huolella 5-6 laadukasta juustoa, varaa n. 80-100 g juustoa henkilöä kohti, jos juustot syödään pääaterian jälkeen ennen jälkruokaa.

Valitse juustoja eri tyyppiryhmistä.

Ota juustot jääkaapista noin tunti ennen tarjoilua, jotta parhaat aromit pääsevät esille.

Tarjottimeksi sopii hyvin marmori- tai puuvati. Pajukori antaa rustiikin ulkonäön, mutta toki leikkaaminen on helpompaa tasaisella alustalla.

Perinteinen tapa asettaa justot on pehmeästä ja miedosta kovaan ja voimakasmakuiseen myötäpäivää.

Pehmeille ja koville juustoille varataan oma veitsi. Sinihomejuustot voi leikata lämmitetyllä tai reiällisellä veitsellä.

Juustoa leikatessa on tärkeää pitää mielessä, että jokaiselle annetaan mahdollisuus nauttia juuston joka osaa kuoresta sydämeen.Tämä johtuu siitä, että juuston sisällä maku on hieman eri. Tapa, millä juustoa leikataan riippuu pääasiassa sen muodosta ja koosta.

Tarjoa seuraksi tuoretta maalaisleipää tai perinteistä patonkia. Älä epäröi pieniä suolaisia tai makeita - lampaanmaitojuustolle sopii makeakirsikkahillo, roquefort-tyypppiset juustot ovat hyvin soinnussa saksanpähkinöiden kanssa. Justojen hyvinä seuralaisina pidetään rypäleitä, viikunoita, taateleita, saksanpähkinöitä, omenoita, päärynöitä.

Koristele tarjotin silmäniloksi ja bon apetit !